joi, 28 noiembrie 2013

Bader & Kanbor vs Suedia. Dosar nr 13284/04 Decizie din 8.11.2005




Dosar nr 13284/04
Decizie din 8.11.2005


  1. In fapt
Petentii, un cuplu și copii lor minori, sunt cetateni sirieni ce locuiesc în Suedia. în 2002 au depus mai multe cereri de azil care au fost toate respinse, considerandu-se ca temerea lor de persecutie datorita etniei kurde nu este suficienta pentru acordarea statutului. Un ordin de deportare le-a fost comunicat. în 2004, familia a depus o noua cerere de azil și o solicitare de suspendare a masurii de expulzare. Ei au facut trimitere la hotararea din noiembrie 2003 a unei instante siriene care declara ca domnul Bader a fost condamnat, în absentia, pentru complicitate la omor și la pedeapsa cu moartea. Hotararea facea referire la faptul ca dnul Bader și fratele lui, cu mai multe ocazii, l-au amenintat pe cumnatul lor pentru ca ei considerau ca nu a tratat-o bine pe sora lor și ca a platit o zestre prea mica, dezonorandu-le astfel familia. în 1998 fratele dnului Bader l-a impuscat pe cumnat, dupa ce a planuit omorul impreuna cu dnul Bader, care ii daduse arma. Notand ca cei doi frati s-au sustras urmaririi penale, instanta siriana a declarat ca judecata s-a desfasurat în absenta acuzatilor și poate fi redeschisa.
In 2004, Aliens Appeals Board (AAB) a suspendat initial ordinul de expluzare, ulterior a respins cererea de azil a petentilor. Hotararea s-a bazat pe cercetarea realizata de un avocat local angajat de Ambasada suedeza din Siria conform careia desi hotarea instantei era autentica, daca dnul Bader s-ar intoarce în tara sa de originem, dosarul impotriva lui ar fi cel mai probabil redeschis și ar urma o rejudecare a cauzei. Daca ar fi condamnat, în opinia avocatului, nu ar primi pedeapsa cu moartea, rar aplicata în Siria. în concluzie AAB a considerat ca temerile aplicantilor nu erau bine fondante și ca nu aveau nevoie de protectie, petentul urmand sa primeasca pentru „crima de onoare” comisa o pedeapsa redusa.

  1. Probleme juridice
Ø  Daca prin returnarea în Siria s-ar incalca art 2 și 3 CEDO

  1. In drept
 Curtea observa ca guvernul suedez nu a obtinut nici o garantie de la autoritatile siriene ca dosarul dnului Bader va fi redeschis și ca procurorul nu va cere pedeapsa cu moartea în cazul rejudecarii. Opinia avocatului sirian consultat de Ambasada din Siria nu a fost confirmata oficial în nici un fel. în aceste circumstante, daca autoritatile suedeze il returneaza pe petent în Siria l-ar supune la un risc serios de a fi omorat în urma unui proces neechitabil asa cum a fost și cel prin care s-a dat hotararea din 2003. Din hotararea instantei siriene reise ca nu a existat o faza orala, ca toate dovezile au fost depuse de procuror și ca acuzatul sau macar avocatul sau nu au fost prezenti. Din cauza naturii lui sumare și totalei lipse de respect pentru drepturile apararii, procesul penal sirian trebuie considerat clar un proces inechitabil care a provocat un grad ridicat de nesiguranta și angoasa petentilor legat de rezultatul oricarei rejudecari în Siria. Astfel dnul Bader are  o teama justificata și bine fondata ca o condamnare la moarte impotriva lui ar fi pusa în executare daca ar fi fortat sa se intoarca în tara sa de origine. în plus, pentru ca executiile în Siria sunt puse în aplicare în secret, circumstantele executiei sale i-ar produce dnului Bader o teama și un chin considerabile și el și familia lui ar avea de indurat o nesiguranta intolerabila privind data, locul și modalitatea în carea ar avea loc executia.
Astfel, analizand toate circumstantele cazului, exista motive serioase pentru a crede ca dnul Bader ar fi expus unui risc real de a fi executat și supus unui tratament contrar art 2 și 3 daca ar fi deportat în tara sa de origine.

Concluzie: Incalcarea art 2 și 3 (unanima).

  1. Decizie
Ø  Incalcare a art 2 și 3 CEDO în eventualitatea returnarii în Siria

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 

Receive All Free Updates Via Facebook.